EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

Jamen hur lätt är det att...?

"Positiv energi är en av arbetsplatsens viktigaste framgångsfaktorer", säger jag. "Jamen hur lätt är det att ha en positiv laddning med vår arbetsbelastning, vårt dåliga ledarskap, vår otydliga organisation, den allmänt dåliga kommunikationen och de gnälliga kollegorna på avdelningen bredvid?", svarar du (eller möjligtvis någon du känner).

Jag är den förste att skriva under på att organisation och ledarskap i allra högsta grad påverkar vår hälsa, energi och arbetsglädje och underbart är det när detta fungerar väl. Men, även i de fall då det finns mer att önska på denna fronten (och även då det är väl så fungerande!) ska man komma ihåg att var och en av oss, och arbetskollegor emellan, kan väldigt mycket påverka hur man har det och mår på jobbet. Medarbetare emellan har större kontroll över faktorer som påverkar energin positivt än vad många tror och min uppmaning är: Ta den kontrollen! 

Tre saker att göra:

1. Diskutera energi, både den individuella och den gemensamma. Vad betyder er energi för hur ni mår och presterar? Antagligen kommer ni fram till att den är viktig, troligen väldigt viktig. Om så, bestäm er för att tillsammans skapa bra förutsättningar att ta hand om den!

2. Skapa en gemensam bild över vilka faktorer som påverkar energin och diskutera hur ni kan öka kontrollen över dessa.

3. Sätt fokus på en sak i taget. Börja med de lättare sakerna först, de ni har kontroll över.  Alltså, gör det som ganska lätt går att göra för att få mer energi, eller göra den mer positiv. Ofta gör små saker stor skillnad.