Vad ska vi satsa på för ett långt, hälsosamt och lyckligt liv?


Vad ska vi satsa på för ett långt, hälsosamt och lyckligt liv?

En fascinerande studie

Vad ska vi satsa på för ett långt, hälsosamt och lyckligt liv? Det har The Harvard Study of Adult Development svaret på! Det är en av de mest fascinerande – och längsta – studier som någonsin genomförts.


Från 1938 till nu och framåt

The Harvard Study of Adult Development startade 1938, mitt under den stora depressionen, alltså för hela 86 år (!) sedan. En grupp forskare ville ta reda på vad som gör livet lyckligt och hälsosamt och började därför följa två grupper av unga män.

Den första gruppen bestod av 19-åriga studenter vid Harvard College, den andra gruppen av jämnåriga ungdomar från några av Bostons fattigaste familjer, särskilt utvalda på grund av sina utsatta förhållanden.

Totalt kartlades 724 tonåringars liv och sedan 1938 har forskarna kontinuerligt intervjuat dem om deras arbeten, familjeliv och hälsa. Studien har gått långt utöver enkätfrågor. Forskarna har besökt deltagarna i deras hem, granskat medicinska journaler, analyserat deras blodprover, skannat deras hjärnor, pratat med deras barn och filmat deras samtal med sina fruar.

Med andra ord, forskarna har kunnat följa dessa mäns livsöden och karriärer (från president till fabriksarbetare och allt däremellan) genom hela deras liv!


Vad har de då kommit fram till?

Den nuvarande ledaren för studien, Robert Waldinger, summerar det så här i sitt TED Talk: ”Good relationships keep us happier and healthier. Period.”

Relationer betyder mest, både för lyckan och hälsan

Det är alltså våra relationer som betyder mest. Det är våra relationer som gör oss glada (eller olyckliga) men inte bara det; de påverkar också vår fysiologi. De kan skydda (eller skada) vår hjärna, vårt hjärta och resten av kroppen.

Studien visar att det är viktigt att ta hand om sin fysiska hälsa, som att äta bra, motionera, sova ordentligt och undvika missbruk av tobak, droger eller alkohol. Men, det som överraskade forskarna mest var att de som höll sig friskast och levde längst var de som hade de varmaste relationerna med andra människor. Faktum är att goda relationer var den starkaste indikatorn för god fysisk hälsa, till och med starkare än kolesterolnivåer för deltagarna när de var i 50 årsåldern. 

Det betyder att vårda våra relationer och vårt sociala liv är minst lika viktigt för vår fysiska hälsa som att träna eller sluta röka – något vi kanske inte alltid tänker på!


Unik, men inte den enda

Denna studie är speciell eftersom den har pågått under så lång tid (och bara det att den lyckats överleva alla år är unikt). Men, det är långt ifrån den enda studien som visar hur vår sociala miljö påverkar hälsan. Det finns en mängd forskning på området.


Och på jobbet?

Det där med goda relationer gäller förstås också på jobbet. Och med tanke på all tid vi spenderar där är det givet att en positiv social miljö spelar stor roll – inte bara för hur kul det är att gå dit, utan också för hur vi hanterar stress på jobbet och för vårt välmående i stort. 

Så: 

→ Välmående och goda prestationer går hand i hand. → Det sociala klimatet påverkar välmåendet i hög grad. → Att skapa en god social arbetsmiljö behöver (ur prestationssynpunkt) få hög prioritet. →  En god social miljö består av summan av alls bidrag till ett sådant. →Alla behöver ta ansvar för sitt bidrag.→ Det blir lättare om alla vet vad det innebär. 


"Ett positivt socialt klimat ger energi och skapar motståndskraft. Därför fungerar det som en stötdämpare mot stress. Ett sämre socialt klimat berövar inte bara oss på den stötdämparen, det skapar även stress som skadar både hälsan, välbefinnandet och prestationerna".


Ingen energi över efter jobbet för dina relationer? 

→ Om det är så på grund av dig själv så tänk om! Om det bara beror jobbet, och inte går att göra något åt, är det läge att fundera på att byta arbete. Så viktigt är detta!