Hälsa på arbetsplatsen – tre strategier


Hälsa på arbetsplatsen – tre strategier

Tre strategier för att arbeta med hälsa på arbetsplatsen


Det finns tre olika strategier för att arbeta med hälsa, också på arbetsplatsen:

  • Bota, lindra och rehabilitera (skador och sjukdom)
  • Förebygga (ohälsa och skador)
  • Främja (hälsa)

Dessa strategier kompletterar varandra och är lika viktiga, men det är den hälsofrämjande som ger vinster. 

Låt oss ta en närmare titt på dessa!

1) Bota, lindra och rehabilitera

Den här strategin handlar om att ta hand om sjukdomar och skador som redan uppstått. Fokus ligger med andra ord på att bota dessa, lindra problem och rehabilitera, alltså ge hjälp med att återfå förlorad funktion eller hälsa efter en sjukdom eller skada. Detta är till stor del sjukvårdens område så en läkare får symbolisera denna strategi. 

2) Förebygga ohälsa 

Förebyggande arbete handlar om att identifiera risker för sjukdom, skador eller olyckor och vidta åtgärder för att förhindra att de uppstår. Det är helt enkelt ett sätt att hålla sjukdomar och skador borta.

En passande symbol för detta är skyddsutrustning.

Arbetsmiljörisker finns i alla typer av arbetsmiljöer, men hur de ser ut varierar beroende på vad man jobbar med. I industrin eller på byggarbetsplatser kan det finnas faror med tunga maskiner, höga höjder, buller, vibrationer och farliga kemikalier. Inom vården kan det också finnas kemiska risker, men även risk för till exempel smitta eller belastningsskador pga av tunga lyft. I vissa branscher finns det risk att bli utsatt för våld, osv. 

Till dessa fysiska risker kan vi lägga risker som har med den psykosociala arbetsmiljön att göra som till exempel för hög arbetsbelastning eller mobbning. 

3) Främja hälsa 

Det främjande hälsoarbetet bygger på att jobba med och stärka faktorer som gör att vi inte bara håller oss osjuka eller oskadda utan mår och presterar riktigt bra. Tänk "friskare” eller “blomstra". Eller som man säger på engelska; thriving och flourishing i betydelsen må riktigt bra och prestera väl. Därför, symbolen får denna strategi får bli en blomma, eller ja, många blommor, som en hel arbetsplats 😊

Den hälsofrämjande strategin går för vinst 

En jämförelse med krukväxt 🪴

Det är en självklarhet att ingen ska bli sjuk eller skada sig på jobbet och rutiner för att förhindra detta bör vara lika självklara som livsmedelshygien på en restaurang för att ingen ska bli sjuk av maten. Helt enkelt en hygienfaktor i ett bredare perspektiv.

Men, om vi stannar vid att tänka och arbeta förebyggande är det som att säkerställa att en krukväxt får okej med ljus, skyddas från gifter och har tillräckligt med jord för att inte vissna. Växten överlever, men den växer inte. Den producerar inga nya skott eller blommar.

Främjande arbete innebär något annat – här handlar det om att ge krukväxten förutsättningar att bli frodig och blommig och blir den det, ja då är risken att vissna väldigt liten.

Poängen är att om vi bara fokuserar på att förebygga ohälsa, sparar vi förvisso på sjukfrånvarokostnader, men missar det värde som skapas när vår personal mår och fungerar riktigt bra. 

Att inte vara sjuk och kunna vara på arbetet är bra, men det är inte per automatik samma sak som att känna arbetsglädje och vara produktiv.

400 procent högre vinstmarginal

Företag med en bra arbetsmiljö och arbetsplatskultur (som man får av att arbeta hälsofrämjande) har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Läs här.

Så, att satsa på den främjande strategin är att gå för vinst på många sätt.


Det hälsofrämjande arbetet förbättrar säkerhet 

Dessutom, när det gäller säkerhet och att förebygga ohälsa och skador räcker det inte med utrustning. Den ska användas och rutiner ska följas och går något fel är det viktigt att det påpekas så att eventuella förändringar kan göras. Detta fungerar bättre i en hälsofrämjande kultur. 

En sådan är varm och trygg och det finns omtanke om varandra. Just därför bidrar den både till bättre säkerhet och ett klimat man mår bra och trivs i. 

Och - trivs man och mår bra, ja då är man är en bit bort från ohälsa.


Två tips vad gäller arbetsmiljö och hälsa på arbetet:


1. Tänk större än att "bara" undvika sjukdom

Se det förebyggande hälsoarbetet som en hygienfaktor, alltså något som är helt självklart. Lägg sedan fokus och pengarna på det främjande arbetet för att aktivt stärka medarbetarnas hälsa och välmående och bygga en kultur som stödjer detta.


2. Lär er om salutogens 

Salutogenes betyder hälsans ursprung i jämförelse med patogenes som betyder orsak till sjukdom. De två första strategierna bygger på patogenes. Hälsofrämjande arbete på salutogens. Här kan du läsa om salutogenes