Diskussionen om hälsofrämjande arbetsplatser började växa fram under 1990-talet men fick extra mycket uppmärksamhet runt millennieskiftet. Vi var då i en period med höga sjukskrivningstal för utbrändhet (eller utmattning och psykisk ohälsa som vi säger idag) och frågan var hur man kunde motverka detta.
Även ifall det ligger i begreppet hälsopromotion att inte bara förebygga sjukdomar utan stärka hälsa (där hälsa ses som en resurs), handlade diskussionerna på den tiden ändå alltid om att minska sjukskrivningar på grund av kostnaderna för dessa.
Självklart vill ingen vara sjuk och sjukskrivningar är trista och kostsamma både för samhället, verksamheter och för individer. Men frågan är, hur mycket utveckling ligger det i att "bara" slippa vara sjuk?
Varför lyftes aldrig tanken på hur bra vi skulle kunna prestera om vi verkligen siktade högre – på att blomstra? Kanske är det synsättet också medicinen mot ohälsa. Blomstrar man är man inte sjuk.
Dessvärre är frågan om utmattning, mental ohälsa och stressrelaterade sjukdomar lika aktuell nu. De senaste åren kommer rapporter (varje år) från Försäkringskassan om att vi slår rekord i sjukskrivningar för stress. Se här.
Det finns bättre rekord att slå.
Fokus ligger fortfarande på att undvika sjukskrivningar och slippa kostnader. Se till exempel hur verksamt.se formulerar det:
“Minska sjukfrånvaron för dina anställda. Det finns ett positivt samband mellan god arbetsmiljö, bra arbetsklimat och låg sjukfrånvaro. Genom att regelbundet arbeta för att skapa en bra arbetsmiljö och tidigt upptäcka när en anställd mår dåligt förbättras förutsättningarna för att minska sjukfrånvaron.”
Det står också att man ska prioritera sina anställdas hälsa för att förebygga sjukskrivningar och behovet av rehabilitering vilket sparar både lidande och resurser. Läs mer här.
Att man fokuserar på kostnader är dock inte konstigt. I en rapport från Försäkringskassan från december 2023 kan vi läsa att sjukskrivningarna kostade 39,5 miljarder i sjukpenning. Största delen för stressrelaterad psykisk ohälsa. Det är stora summor!
Samma rubriker.
Samma rekord som slås.
Samma synsätt.
Det är kanske dags att testa ett annat.
Dessutom, mår vi bra så gör vi bättre ifrån oss. Förlusten av det är det alldeles för få som räknar på – på vinsten vi missar genom att vara nöjda med att undvika sjukdom istället för att se hur mycket värde vi kan skapa när vi fungerar riktigt bra.
Ser du skillnaden i synsättet? Om vi satsar på det senare mår vi också bra.