EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

"To hell with äldreboende - jag behöver en svarv!"

Rubriken ovan är hämtade ur en fantastisk artikel i Sydsvenskan i februari i år som handlade om en 80-årig uppfinnare. När konstnärsvännen Marie Louise Kold läste artikeln om Lennart, som uppfinnaren heter, sa hon: - Han måste ha svarv!! Han måste få lov att få utlopp för sin makalösa kreativitet!

Lennarts liv i korthet: Bortadopterades nio månader gammal då hans ensamstående mamma inte hade råd att behålla honom. Började jobba som 14-åring. Hade tidigt en praktisk begåvning och stor uppfinningsrikedom. För 39 år sedan hamnade han i Karibien på ön Dominica och blev där känd som den händige och arbetsamme svensken. Fick förutom smeknamnet ”The two finger Swede” (fingrar har blivit kapade i uppfinningsivern) också extranamnet ”McGyver”. Han menar själv att det inte finns något han inte kan konstruera. Efter orkanen Maria, en enorm förödelse och förlust av alla sina ägodelar vände Lennart tillbaka till Sverige. Det var ingen lätt sak att komma tillbaka men på ren jävlar anamma har han tagit sig fram. Nu har han ett eget boende (efter akutboende för socialt utsatta) och uppfinningsrikedomen och skaparlusten är på topp igen - till den grad att han snålar in på mat och medicin då han hellre vill köpa kullager för pengarna. Kullagerna är del i ett makalöst projekt. Planen är att bygga en häst av metall på tre hjul som drivs av en motorsågsmotor, med en vilda västern-diligens bakom.

Frågan är om man kan leva som Lennart gör nu, i princip enbart av skaparlust, drömmar och kaffe?  Njae... inte hur länge som helst utan mat och hjärtmedicin... men kraften som finns i drömmar, mål och visioner och i att få utlopp för vad och vem man är är stor. Lennart ser i sin dröm att han åker fram med ett plommonstop på huvudet i sin vilda västern-diligens... Detta (galna) projekt håller honom inspirerad och igång och ger energi så stor och positiv att det i princip kvittar om drömmen uppfylls. Nu är det inte otänkbart att Lennart rider sitt projekt i mål men vad händer då? Ja då startar han så klart ett nytt drömprojekt som ger vardagen mening och livet energi och vad gäller drömmar ska man inte bli klar. Drömmar och framtidsbilder handlar i grund och botten om att vara just levande. Så där levande som Lennart är trots att han är 80 år, har förlorat allt i en orkan, egentligen inte hade något att komma tillbaka till till Sverige, knappt har pengar till den lilla hyran och inga pengar till mat om han köper material till sitt projekt.

Nu verkar det bli som så att Lennart får en svarv. Marie Louise, vars konstnärshjärta klappar för uppfinningsrikedom och skaparlust och kanske extra väl förstår Lennarts konstnärssjäl, har, efter månader av svarvspaning hittat ett lämpligt objekt. Hon och vi andra som stöttar svarvidén hoppas att folk vill hjälpa till med bidrag i olika former så Lennart kan slutföra sitt projekt. DU kan också hjälpa till om du vill, se vidare här:  http://www.mlkold.com/lennart

Fortsättning följer på denna historia. Tills dess, läs artikeln som triggade igång det hela och känn kraften!

https://www.sydsvenskan.se/2019-01-20/to-hell-with-aldreboende-80-arige-lennart-bygger-uppfinning

Bilden? En av många som Lennart, tillsammans med mängder av handskrivna brev på svengelska med karibiska inslag, har skickat.