EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

Step Up the Game #9: W&T!

W&T??? En slags drink? Nej, något som mycket bättre både piggar upp och varvar ner och som gör dig glad: Walk & Talk!

Det här är världens bästa aktivitet. Du kommer ut och får frisk luft, rörelse och ljus (om du lyckas pricka in en W&T under de få timmar det så här års inte är mörkt). Samtidigt får du så mycket mer! Du får investerat i både hjärna, hjärta och i relationer. Pratat igenom viktiga saker. Fått ny energi och inspiration. Gjort upp planer och fått bra idéer samt en social stund. Det är för många bra grejor i ett för att låta bli. Därför, ut och gå och prata på! Behöver du en spark i baken för att komma igång, eller inspiration till att fortsätta, så kommer här en W&T-guide, steg för steg:

1. Välj ditt W&T-sällskap. Detta går utmärkt att variera. Ju fler du har, i desto bättre form kommer du. Fysiskt, mentalt och socialt. Bra W&T-sällskap är goda vänner, din partner, grannar, ditt barn, kollegor. Möjligt sällskap är också någon du vill lära känna. Bjud den personen på en runda! Varje gång jag gör det slår det mig hur otroligt glada alla blir över att komma ut lite. Bara det ger ju en bra start på ett möte.

2. Messa spontant och fråga om personen vill hänga med ut om en liten stund. Själv älskar jag detta oplanerade men man får ha en "går-det-så-går-det-inställning". Ni kan självklart också ha bestämt en tid i förväg alternativt ha en stående ut-och-gå-tid. Typ varje tisdag kväll, torsdag lunch eller lördag morgon. Är du på jobbet så kan du prova att gå förbi kollegan med vilken du ska ha ett möte och föreslå att ni tar mötet gåendes-pratandes. Låt er överraskas av hur effektiv man blir!

3. Välj en runda som blir lagom lång. Tappar du och din W&T-partner lätt tiden och samtidigt tänker gå en och samma sträcka fram och tillbaka, sätt ett alarm. En kvart bort (eller en halvtimme eller 7 minuter) ringer det, då vänder ni. Sköna omgivningar är ... sköna. Men vi har dem inte alltid utanför knuten. Går man och pratar blir det heller inte lika viktigt. Även tråkigare sträckor blir trevliga.

4. Så där, nu är det bara att gå ut och gå och prata på! Kom tillbaka in avslappnad, uppiggad, avpratad, motionerad och nytankad med fräsch energi.

5. Tro inte att du behöver vara på samma geografiska plats som personen du W&T:ar med. Det går precis lika bra på distans. Då går ni och pratar i telefon. Detta har många fördelar. Som att du kan kompismotionera och sällskapa med någon som bor långt bort, ett utmärkt sätt att hålla kontakten. En annan fördel är att det går hur bra som helst att gå i helt olika takt. Kanske är en av er lite förkyld och vill ta det lugnt medan den andra är full av kraft och vill ta i. En tredje fördel är att man behöver inte börja samtidigt. Du kan messa och säga att jag sticker ut en sväng. Häng på om du kan och få till svar: -Jag hakar på om en 10 minuter. Fiffigt, eller hur!


6. Ibland kan en W&T göras i enbart eget sällskap, i tysthet. Då står W&T för Walk & Think. Sällan tänks så bra saker som när hjärnan får lite draghjälp av rörelse. Du får först rensat tankarna... sen kommer nya riktigt bra sådana. Oj oj så mycket tid och energi du kan spara på det! I båda fall, i en Step Up the Game-plan gäller W&T!

7. Känns det alldeles för mörkt och kallt för W&T den här årstiden? Tänk om! Detta är bästa tiden för draghjälp ut och mörkersällskap.

8. B&T, alltså en Bike &Talk, funkar bra det med.