EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

Step up the Game #2: Sov mer!

När jag var en sådär 9-10-11 år brukade jag och två av mina ganska jämnåriga kusiner sova över hos varandra några dagar på sommarlovet. Det var grejer det. Vi lekte absolut hela tiden. I tältet i trädgården, på höskullen, i någon koja vi gjort… och på kvällarna låg vi med ficklampor och läste tidningar och pratade så där mysigt länge. Vad jag inte visste då, men förstått senare, var att det var vid ett av dessa övernattningstillfällen jag drog min första lärdom om sömnens betydelse för att på bästa kunna vara produktiv. Så här gick det till:

Det var sista natten vi skulle sova över, för den gången. Alla tre tyckte det var så himla trist, vi som hade så otroligt roligt. Nu hade vi bara en natt och nästföljande dag på oss att hålla på med allt vi höll på med! För att få ut maximalt av återstoden av tiden kom vi upp med en snillrik plan. Vi bestämde oss för att gå upp klockan fyra på morgonen för att få en så lång dag som möjligt tillsammans. Då skulle vi ju ändå hinna med ganska mycket lek, tänkte vi.

När klockan ringde i gryningen hade vi inte sovit många timmar men vi gick upp för att fortsätta där vi slutade, nöjda med att det var mer än ett halvt dygn kvar innan det roliga skulle ta slut. Men, vad vi inte hade räknat med var att det nu helt plötsligt var helt omöjligt att få upp den där glada lekenergin. Gnistan, entusiasmen, drivet, påhittigheten var liksom bara borta. Trots en lååååång dag framför oss fick vi i princip inte lekt alls. Inte med den där rätta känslan i varje fall, vi segade mest runt. Hade vi sovit längre hade vi säkert fått några vansinnet roliga, och på vårt sätt då, produktiva timmar. Med facit i hand; jo hade det varit bättre – och det är något som gäller fortfarande! För tänk, (inte alla barn utan alla vuxna…) så lite en-två-tre timmars extra sömn är i tid, jämfört med vad det ger. En trött dag kan bli en pigg dag och däri ligger stor skillnad.

Jag ser ofta människor som liksom bara kör på, som om sömn inte behövs. Med resultatet att den där sköna och produktiva energin går förlorad och att man till slut mer eller mindre mest segar runt. Nej, sov mer och kom tillbaka med ny kraft, gnista och ett klart sinne. Det gör att du åstadkommer bättre saker på kortare tid samtidigt som det mesta känns betydligt roligare. Så, mer sömn, för att inte säga mycket sömn, passar fint i in planen för att step up the game. I promise!

Allt gott!

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement

Step up the Game #1: Koppla av!

Låter det motsägelsefullt, uppmaningen att koppla av för att ”Step up the Game”? Känns det inte som att det enda man ska göra när spelet ska trappas upp är att trampa på gasen, pressa på mer än innan, kavla upp ärmarna och verkligen ta i?

Det är lätt att tänka på det viset men nu ska vi vara smartare än så. Ligga på topp kan man bara om man har en produktionsförmåga som är i godast möjliga form (utifrån de egna förutsättningarna) vilket den inte kan vara om man inte sover, vilar och kopplar av. Alltså återhämtar sig rejält på olika sätt mellan ruscherna, dagarna, veckorna, månaderna…

Det här vet vi innerst inne alla. De allra flesta av oss är bekanta med sömnbrist, om än av olika skäl, och kan lätt jämföra dagen man vaknar utvilad med dagen man sovit alldeles för lite natten innan.

Kloka beslut, närvaro i möte, glatt humör, koncentrationsförmåga och arbetsminne är vi beroende av för att på allvar kunna ”Step up the Game”och allt detta, och mer därtill, är beroende av vilan. Till och med träningsnarkomanen Gunde Svan sa i senaste Skavlan-programmet där han gjorde en återblick, att han borde tränat aningens mindre, och just precis det; vilat lite mer och på så vis kunnat vara ännu starkare.

Är du med på ”Step up the Game”? Okej, plocka då fram ditt starkaste jag genom att genast göra en plan för hur du ska kunna få mer sömn och mer allmän vila och avkoppling, på det sätt som passar dig. Det du kommer att märka är att när du värdesätter vilan, kommer du åstadkomma mer.

Allt gott!

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement

Step up the Game

Jag parkerar min bil på stan. Detta råkar ske bakom en skinande blank Tesla. 10-årige sonen som är med vänder sig mot mig och säger närmast filmdramatiskt:

– Mamma, det är dags. Dags att step up the game.

Det motorintresserade barnet syftar så klart på bilen framför oss. Själv har jag heller inget emot väldesignade fordon. Jag uppskattar att färdas bekvämt men en Tesla är ändå inget som jag går och tänker på eller har på någon önskelista. Inte någon annan bil heller. Möjligtvis funderar jag ibland på en Kawasaki Custom eller en Ducati men det är ju en annan sak.

Dock – ”step up the game”. Det får bli mottot för 2016! För ja, nu är det dags. Dags att låta fler höra talas om EnergyManagement. Dags att fler kan ansluta sig till vårt nätverk av positiv energi. Dags att hjälpa fler personer och arbetsplatser till vanor som gynnar både prestationer, resultat och välbefinnandet. Och, något jag redan hunnit starta upp i år; det är dags att hjälpa fler personer att hitta och förverkliga sina drömmar. (Något jag inte bara tycker mycket om att göra utan också verkar vara väldigt bra på.)

Jag tänker ta mig an detta som jag råder DIG att ta dig an eventuella nyårslöften eller drömmar. Ungefär så här:

  1. Satsa på små men ständiga – målmedvetna ­– steg fram.
  2. Bygg upp rutiner och vanor som gör att du mår bra och ger energi. Det är din energi som drar runt din vardag och som sörjer för både välmående och framgång. Se till att den är positiv och fokuserad.
  3. Se upp för allt-eller-inget-tankarna. De leder ytterst sällan till etablerade vanor.
  4. Träna förmågan att vara nöjd och glad i det lilla, i din vardag, åt de minsta framstegen.
  5. Gläds här och nu av tanken på hur kul det kommer att bli att förverkliga drömmar och av alla möjligheter livet ger.
  6. Sist men inte minst. Kom ihåg att du inte behöver köra så fort! Gör som jag tänker göra. Kör behagligt långsamt men säkert och fokuserat.