EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

I livets uppförsbackar

Svår sjukdom, sorg, förluster. EnergyManagement är inte utvecklat för den typen av extremt energikrävande situationer men en sak har jag själv upplevt - vanor som skapar positiv energi har man nytta av också, och inte minst, i livets uppförsbackar. 

Under de senaste åtta åren har jag träffat människor i verkligt tuffa situationer. Svårt sjuka i cancer (en erfarenhet jag delar) människor som förlorat en person som betytt allt eller sina förmågor i en olycka. Det som slagit mig är att dessa personer, som verkligen har saker att vara ledsna, arga, bittra, förtvivlade över verkar vara bättre än många på kunna se det ljusa i mörkret (efter att man tagit sig igenom de första bearbetningarna av vad som hänt).

En kvinna vars man dog mitt i hennes egna cancerbehandling (...) sa då jag frågade henne hur hon klarat en sådan händelse:   

-Jag väljer att jobba med möjligheterna.

Man tror knappt det är sant, hur orkar man ens tänka så i ett sådant läge?? Kanske för att det i denna typen av extrema situationer blir så tydligt att man skulle gå under om man väljer att fastna i förtvivlan.

I ett krisigt läge funkar inte alltid "vår vanliga energistrategi". I varje fall inte i sin helhet. Kan man inte stå på benen kan man inte använda sig av motion som stresshantering. Vanliga veckovisa aktiviteter som ger näring för själen (som att sjunga i kör, gå ut med vänner, träna eller åka och fiska) går kanske helt bort liksom mycket annat. Men, man kan kanske uppskatta värmen och supporten från vänner och bekanta. Man kan kanske försöka pausa sin oro genom att tänka lugnande tankar, tankar som känns bättre åtminstone en liten stund. Kanske kommer det tillfällen där det faktiskt går att använda humor. Eländet försvinner inte för det men man kan skapa en gnutta andrum och med det lite, lite energi. Energi att använda för att ta nya andetag. Och sedan kanske nya försiktiga steg fram.