EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

Boost #3: Frukt och grönt-satsa!

Det är dags för lite ny pepp och inspiration! Denna gång till att ge dig själv en (närings-) boost som verkligen gör energiskillnad.

Vad är det då jag uppmuntrar dig att göra? Jo, maxa frukt och grönt-intaget och känn hur det börjar spira inom dig. Effekten kommer snabbt. 

Hur kommer du lättast igång? Så här: Se till att fylla upp förråden, kylskåpet, skafferiet och skålarna kring dig med frukt och grönt. Lättillgängligheten ökar dina chanser att få i dig det gröna energisköna. 

Vårprimörerna är ännu inte riktigt här men låt inte det hindra. Låt oss käka upp förra säsongens rotsaker.

Kör dem i ugnen eller gör en soppa! Ät upp de sista apelsinerna och clementinerna. Satsa på broccoli, kål i alla sorter, lök likaså, bönor och rödbetor. Glöm inte linserna. Bär av alla de slag finns alltid i frysdisken. Se till att ha frukt med på jobbet, om det inte redan finns där, och se till att äta den...

Ännu bättre och lättare blir det om du lyckas teama upp kring frukt och grönt-idéen med de du har runt i kring dig. Hemma och på jobb. Skala morötterna tillsammans liksom. Då kan ni skapa de bästa förutsättningarna för frukt och grönt-ätandet. Ni kan peppa och inspirera varandra. Byta recept. Påminna varandra om mellanmål. Turas om att handla och tillsammans gå till lunchställen som serverar just det; mat som består av mycket grönsaker. 

Så blir du av med sötsuget, känner dig massvis piggare och energistark och bli inte förvånad om du på köpet tappar ett kilo eller två. Dock tycker jag att du ska se det som en extrabonus. Piggare och gladare är mer värt en ett kilo hit och dit. Då får du lättare projektet i hamn, sätter dealen i kundmötet, har mer tålamod med barnen och känner mindre stress i kroppen. Alltså på riktigt viktiga vinster! 

Kastar du i farten ut kakorna och godiset så blir det extra energipoäng. Den typen av energirik energi ger oss pardoxalt nog mindre energi. Vi kan fördjupa oss i det en annan gång. Nu, haka på! Låt april bli månaden för extra mycket frukt och grönt.

Bilden? Från Aten den 30:e mars i år. Små orangea, dinglande fruktklot. Laddade med näring och solkraft. Mitt i en massa grönt.