EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

En hockeymatch. Som en verksamhets- vardag i koncentrerad form.

Hockeymatchen mellan Växjö Lakers och Djurgården igår på Vida Arena var riktigt spännande. Djurgården gör första målet, Växjö lyckas kvittera men bara några sekunder efter gör Djurgården ett nytt. Växjö replikerar snabbt och första perioden slutar 2-2. I andra perioden gör Växjö ännu ett mål men när perioden slutar står det 3-3. I tredje perioden ökar stämningen på läktaren. Växjö gör två mål till och hemmasegern känns inom räckhåll. Men, Djurgården lyckas reducera och helt plötsligt står det 5-5. Det blir förlängning och på planen har vi två lag som går för vinst. Med bara 3 sekunder kvar (!) satt pucken i mål – och det blev Växjö Lakers och alla deras fans som gick extra glada hem.

Jag måste erkänna att mina hockeykunskaper är väldigt begränsade liksom mina kunskaper inom andra idrotter. Jag kan inte namnge värst många spelare och håller inte riktigt reda på alla regler. Det är något annat som intresserar mig: Energin. Energin som krävs för att vinna, energin som dalar en bit in i matchen då spelarna börjar bli lite trötta. Energin som blir lägre och mindre positiv när man hamnar i underläge men som kommer tillbaka då man lyckas göra mål.

På ett sätt kan man se på en hockeymatch som en verksamhetsvardag i väldigt koncentrerad form. Det går upp och det går ner. Ibland svänger det snabbt mellan upp och ner som i en 6-5 match och ibland kan det kännas mer segt, som en 0-1 dito. Ibland ligger vi topp under en längre tid och njuter av framgångarna men om vi inte fortsätter göra fler mål än de andra lagen, kommer konkurrenterna ikapp.

Hela tiden är vår förmåga att skapa positiv energi, styra och fokusera vår energi och vända känslan av underläge (som när det känns för mycket av allt på jobb) till en nytändning (vi kommer att klara detta och det kommer att bli kul) avgörande för hur bra det går. Om vi inte lyckas komma ur den tråkiga känslan av att det inte gick som vi ville, som när motståndarlaget har övertaget, och mentalt skapa ny kraft och inspiration, blir det ännu tyngre, för att inte säga omöjligt, att kvittera och ta tillbaka kontrollen.

I ett hockeylag måste man hjälpas åt att lyfta energin lika mycket som man samarbetar om vilka vägar pucken ska ta. Det räcker inte med att ”bara” vara extremt tekniskt kunnig eller fysisk snabb, starkt och uthållig. Den individuella och gemensamma förmågan att skapa positiv energi bidrar till fler mål. Precis som i vår vardag långt utanför hockeyrinken. Och vad piggar upp mer än ett bra spel med vinst som följd? :-)