EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

Gör det tråkiga roligt!

I vår lilla familj har aldrig barnen, nu nio och elva år, fått någon veckopeng. Däremot får de sälja tjänster i form av att gå ut med soporna, lägga in tvätt, gå och handla och göra andra små saker som behövs göras. Är man flitig kan man tjäna mycket mer än en jämförbar veckopeng och lär sig samtidigt att man själv påverkar sin ekonomi, vilket vi är överens om är bra att lära sig. (Nej man kan inte låta bli att utföra dessa tjänster, då kanske kunden inte blir nöjd och gör det själv, och då står man utan jobb.) Förutom försäljning av ”hemmatjänster” som de kallar det så har deras affärsverksamhet ytterligare några ben. Framför allt pantning av burkar, försäljning av jordgubbar (några dagar på sommaren) och försäljning av leksaker man inte längre leker med. Vad gäller hemmatjänsterna får jag regelbundet en faktura på utförda ärenden vilka är lika roliga varje gång att få.

Nyligen kom barnen på ett nytt sätt att tjäna en slant, nämligen att hjälpa mig med ett steg i bokföringen, att sortera kvitton i datumordning. Äldste sonen tog det på sig men redan efter en kort stund inser han att det är VÄLDIGT tråkigt och säger det till mig.

Sonen: – Mamma, det här är ju bara för tråkigt!!!

Jag: -Ja du men ibland måste man träna sig på att göra lite tråkiga saker…

Sonen: -Jamen det kan jag redan! Det lär vi oss i skolan varje dag så det är inget jag behöver träna på hemma.

Jag: -Man måste tänka på hur nöjd man blir när det är klart och att det tråkiga leder till någonting som man vill eller som är bra för en.

Sonen: -Aha! Det var bra, det lär vi oss inte i skolan.

Jag: -Du förstår, ibland måste man göra lite tråkiga saker en stund för att också kunna göra roliga saker, då gäller det att göra det tråkiga lite roligt.

Sonen: -Aha!!!! Smart mamma!!!

Detta fick mig att tänka på många saker, inte minst på att det finns en del att göra i skolan… men också på vad av mina favoritkunder som jobbar på en ekonomiavdelning nyligen sa: ”-Man kan inte jobba med något så tråkigt som ekonomi om man inte har humor.” Jag vet att hon skämtar för jag vet att de som jobbar på den här avdelningen verkligen tycker om sitt jobb, dock har de blivit himla bra på att göra jobbet ännu roligare och japp, humor är en av punkterna i den framtagna energistrategin.

Mina tips:

Gör så lite som möjligt som är tråkigt. Tycker inte du heller det är kul att sortera kvitton, lej ut det, precis som jag ;-) Gör det tråkiga roligt med humor men också genom att se vart det leder. Resa är kul, packa väskorna kan vara tråkigt. Dock packar vi ju ofta med glädje för vi vet vad som väntar och det ger inspiration.