EnergyManagement

EnergyManagement- bloggen

Annica Gilbertsson, grundare av EnergyManagement, reflekterar över stort och smått.

Senaste inläggen

Arkiv

If you can´t walk, then crawl!

Det är inte utan att jag skrattar när jag får denna bild skickad till mig från en av mina bästa vänner med texten ”Detta är ju klockrent DU! Speciellt om man läser det bokstavligen.” Martin Luther King formulerade inte detta med tanke på hälproblem men inte desto mindre stämmer det bokstavligen och på pricken in på mig just nu: Kan du inte gå, så crawla.

Jag kom in i en rejäl svacka när jag i slutet på februari fick problem med min häl vilket gjorde att jag tvärt var tvungen att sluta med att gå och springa. Jag har ju envist kämpat mig fram hela vintern i snö och is och kyla med målet att möta våren full av kraft och njuta av riktigt härliga, långa rundor utomhus i skönt väder. Efter att deppat lite så fick jag skärpa mig och säga till mig själv att har jag nu klarat en tuff cancerbehandling, då känns det ju lite dumt att stryka med av en hälsporre… Ja, ja, det blev nog bara en sak för mycket.

Jag var inte helt nöjd över att behöva förlägga träningen inomhus, lägga så mycket tid på att byta om och duscha hit och dit förutom att man måste ta sig till simhallen på krångligt sätt och dessutom betala för att träna. Ja, jag var ganska negativ men beslutsam att få upp humöret igen -och behålla formen.

-Jag får inte upp flåset, beklagade jag mig för min träningskompis som jag brukar springa med. -Jamen då får du ju simma fortare, du måste crawla svarade hon. Jag har aldrig crawlat, jag vet inte hur man gör men jag försökte och jodå, då fick upp flåset rejält. Medan jag sakta sjönk mot botten. Det gick inte så bra men jag fortsatte att testa. Sedan hade jag tur. På påskafton fick jag förutom världens godaste påskmiddag också en 10 minuters crawllektion av min svägerska som kan sådana saker. Nu började jag få ihop några meter här och där och nu bara någon månad senare så konstaterar jag; jag crawlar! Flera hundra meter i taget.

Allt eftersom har jag fått till en bra rutin på allt runt i kring och på vägen har jag lyckats vända mina tankar. Nu tänker jag att hade jag inte fått ont i hälen hade jag aldrig lärt mig crawla. Jag tänker att det är ganska rolig att kunna. Jag tänker att det är bra att jag skaffar mig en bred repertoar på min träning för vem vet vad som händer i livet, det är ingen självklarhet att man alltid kan springa. Jag tänker att det är bra att jag kan tänka om. Jag tänker att man ska inte ge sig utan lirka med sig själv så att man går från en känsla som är tråkig och deppig och jobbig till en som är mycket bättre (åh nej vad jag vill ut och gå och fy så jobbigt att jag inte kan – till – det är ändå ganska kul att jag simmar på nya sätt).

Jag längtar fortfarande ut i löpspåret men det är helt ok att simma och cykla tills det går igen. Man kan säga att jag gått från att vara en totalt ofrivillig triatlet, till en som ändå tycker det är kul med dessa tre grenar, fast jag bara kör bara en i taget… Hörde förresten i dagarna att Lisa Nordén hade liknande hälproblem. Hon får också satsa extra på cykling och simning ett tag :-)

”Kan du inte gå, så crawla” handlar om att man ibland får snacka sig själv till rätta och till bättre humör – och att det går. Det handlar om att inte ge upp och ständigt hitta nya vägar fram både i det lilla och i det stora. Och, en dos humor hjälper för det mesta till.